Melding doen van besmette boom via EP-RUPS

Home > Inwoners > Bestrijding eikenprocessierups 2020 > Melding doen van besmette boom via EP-RUPS

Melding doen van besmette boom via EP-RUPS

Vanaf 2020 kunt u een besmette boom aan ons melden via de "Melding maken" button onderaan dit bericht. Als inwoner maakt u dan direct op de kaart een melding van een besmette boom en ziet u meteen of de besmetting al bekend is bij de gemeente. Tevens ziet u wat met uw melding gebeurt.

Welke overlast wel melden?

Ondanks de preventieve bestrijding komen er nesten in eikenbomen. Een aantal grote  nesten (formaat van een voetbal) bestrijden we door ze uit de bomen te laten zuigen. Deze kunt u melden via de button.

Welke overlast niet melden?

  • Kleinere eikenprocessierups nesten van formaat tennisbal of kleiner.
  • Eiken die niet op de kaart staan. Die zijn meestal geen eigendom van de gemeente, maar bijvoorbeeld eigendom van particulieren of de Provincie. Eiken in gemeentelijke bossen of landschappelijke elementen staan ook niet op de kaart, want die worden niet behandeld.

Gezondheidsklachten
De brandharen die zich op de rupsen en in de nesten bevinden, veroorzaken ongeveer vanaf half mei overlast bij mensen en dieren die daar gevoelig voor zijn. Dan ontstaan allergische reacties op huid, ogen en luchtwegen. Meer informatie over gezondheidsklachten vindt u op de website van de GGD via www.oakie.info  

Meer informatie bestrijding eikenprocessierups in gemeente Sint Anthonis
De gemeente Sint Anthonis bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren. Zie ook Aanpak beheersing eikenprocessierups 2021

Overige vragen
In opdracht van het ministerie van LNV heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups de website www.processierups.nu gelanceerd om antwoord te geven op veel gestelde vragen over processierupsen in Nederland.