Routekaart klimaatbestendig Land van Cuijk II

Home > Inwoners > Energietransitie & Duurzaamheid > Routekaart klimaatbestendig Land van Cuijk II

Routekaart klimaatbestendig Land van Cuijk II

Het klimaat verandert en het wordt steeds warmer in Nederland en de rest van de wereld. De natuur is hierdoor van slag en we hebben last van droogte, hitte of wateroverlast. Gelukkig kunnen we er iets aan doen. Hieronder leest u wat u zelf kunt doen en wat wij als gemeente doen. Klik op de afbeelding voor een grotere versie (PDF)

Wat als het te heet is?
De afgelopen zomers waren erg heet. Bomen geven dan veel verkoeling. Heeft u weinig schaduw in uw tuin? Dan zorgen meer bomen en planten voor meer schaduw en verkoeling. Stenen stralen warmte uit waardoor het nog warmer aanvoelt als u veel stenen in de tuin hebt.

Wat als het te nat is?
In de zomer kan het heel hard regenen. Zo hard dat het riool al het water niet meer kan afvoeren. Als dat gebeurt dan staan de straten vol met water en kan het water zelfs de huizen inlopen. Een groter riool aanleggen is te duur. Daarom is het beter als het regenwater in uw tuin wordt opgevangen. Dit kunt u doen door af te koppelen. Afkoppelen is het weghalen van de afvoer van het dak op het riool. Het regenwater kan in een regenton lopen of in infiltratiekratten in de grond.

Wat als het te droog is?
De afgelopen zomers waren erg heet en er viel te weinig regen. De planten in tuinen verdorden. Het is onnodig om met leidingwater de tuin te sproeien, als u ook regenwater kunt gebruiken. Dit kan heel eenvoudig door het regenwater dat van het dak komt in een regenton op te vangen. Het water in de regenton kunt u gebruiken om de tuin te besproeien. Als u de opvang van het regenwater combineert met afkoppelen dan kunt u een subsidie krijgen. Afkoppelen is het weghalen van de afvoer van het dak op het riool. 

Op www.klimaateffectatlas.nl kunt u zien wat de gevolgen van de klimaatveranderingen zijn.