10 jaar Sint Anthonis Hartveilig

Home > Inwoners > Nieuws > 10 jaar Sint Anthonis Hartveilig

10 jaar Sint Anthonis Hartveilig

Nu ook AED-kast op achtergevel gemeentehuis

Op 27 november is er een nieuwe AED-kast geplaatst op het gemeentehuis van Sint Anthonis. AED staat voor: Automatische Externe Defibrillator (AED). Dat is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand met elektrische schokken het hartritme kan herstellen.

Aanleiding voor de plaatsing was het tienjarig bestaan van de Stichting Sint Anthonis Hartveilig (SAVE). De stichting is 27 november 2007 opgericht vanwege een schenking van zeven AED’s door de gemeente.

Burgemeester Sijbers plaatste de nieuwe AED-kast namens de gemeente Sint Anthonis aan de buitenmuur aan de achterkant van het gemeentehuis. De Burgemeester roemde het werk van de vrijwilligers van de stichting: “Het werk van deze vrijwilligers is écht van levensbelang voor onze inwoners.”

SAVE verzorgt het onderhoud en de plaatsing van AED’s in onze gemeente. Daarnaast zet de stichting zich in voor opleiding en training rondom reanimatie en het gebruik van de AED’s.
Voorzitter Bert Weeren: “Naast dat er genoeg AED’s zijn, is het belangrijk dat genoeg mensen leren hoe zij moeten reanimeren. Iedere inwoner van gemeente St. Anthonis kan zich bij ons melden voor een opleiding of herhalingscursus reanimatie, inclusief het bedienen van een AED.”

Momenteel zijn er 42 AED’s in beheer van de stichting. Onlangs schonk de Nederlandse Hartstichting 19 nieuwe AED-kasten aan de stichting waarmee de oude vernieuwd kunnen worden.
Landelijk ligt de kans op reanimatie op ongeveer 25 procent. Mede door het verdichte netwerk van AED’s en de inspanningen van Stichting Sint Anthonis Hartveilig ligt die kans in onze gemeente op 35 procent.

Wilt u meer weten of het cursusaanbod van de stichting Sint Anthonis Hartveilig? Kijk op www.sintanthonishartveilig.nl

Op de foto: de inhoud van een AED-kast.