75 jaar bevrijding in de gemeente Sint Anthonis

Home > Inwoners > Nieuws > 75 jaar bevrijding in de gemeente Sint Anthonis

75 jaar bevrijding in de gemeente Sint Anthonis

In september 1944 werd de gemeente Sint Anthonis bevrijd door de geallieerden. Met allerlei activiteiten, evenementen en een huis aan huis verspreide bevrijdingskrant wordt dit jaar en volgend jaar stilgestaan bij de gebeurtenissen die leidden tot de overwinning op de Duitse bezetter.

Een expositie in Stevensbeek, een lezing over Market Garden in Wanroij, de klokken luiden op 25 september in Sint Anthonis, een bevrijdingsconcert, een wandeling, een muziekfeest een presentatie op de dag van de ouderen. Het staat allemaal in de bevrijdingskrant die eind september in heel de gemeente in de brievenbus zal vallen.

De bekendste gebeurtenis in de gemeente Sint Anthonis is waarschijnlijk de ongelukkige dood van kolonel Silvertop. Op de website www.brabantremembers.com wordt het verhaal verteld, met als titel: ‘een fatale bespreking’. Het is één van de 75 Brabantse verhalen die in het kader van deze Europese herdenking zijn verzameld. Bij een groot aantal verhalen is een kunstwerk gemaakt waarin het cruciale moment is verbeeld. Ook bij de gebeurtenis in Sint Anthonis hoort zo’n verbeelding. Het is een maquette, te zien in het gemeentehuis.

"Juist op dat moment staat David Silvertop op een kruising in het dorp. Overleg op topniveau: brigade-generaal Harvey heeft zijn majoor Thompson en bataljonscommandanten Orr en Silvertop bijeengeroepen voor een strategische bespreking. Waarom ze juist op die onbeschutte plaats bijeenkomen, zal wel altijd een raadsel blijven. Het is onrustig. Her en der wordt geschoten. De drie voortjakkerende Duitse gevechtswagens merken de militairen daardoor pas op het laatste moment op. De achterste rijdt de Breestraat in, ramt een huis en komt tot stilstand. Een inwoner uit Sint Anthonis ziet hoe de vier mannen over stafkaarten gebogen staan. "Plotseling hoorde ik schieten en zag de Duitse pantserwagen vanuit de Lepelstraat komen. Een Duitse militair met groene camouflagejas schoot als een razende met een mitrailleur vanuit de gevechtswagen." Silvertop is eveneens getroffen. Hij is op slag dood. Een klassiek voorbeeld van wrong place, wrong time."
Bron: Brabantremembers.com

Kolonel Silvertop overleed op de plek waar 50 jaar later het monument genaamd "De zon van onze hoop werd onthuld. Zijn graf ligt op de begraafplaats naast de kerk. De straat waarin hij overleed, heeft zijn naam gekregen. Silvertop wordt niet vergeten.

Zeven (voormalige) inwoners van de gemeente Sint Anthonis vertellen in de Bevrijdingskrant over hetgeen zij beleefden in de oorlog. Persoonlijke verhalen die 75 jaar na dato diepe indruk maken.

In de gemeente Sint Anthonis wordt goed herdacht. U bent van harte uitgenodigd bij de vele activiteiten die georganiseerd worden. Want herdenken doe je samen.