Ambtenaren op bezoek bij zeugenbedrijf Geva Landhorst

Home > Inwoners > Nieuws > Ambtenaren op bezoek bij zeugenbedrijf Geva Landhorst

Ambtenaren op bezoek bij zeugenbedrijf Geva Landhorst

Donderdag 7 februari bezocht een tiental ambtenaren van de gemeente Sint Anthonis het zeugenbedrijf van de familie de Bruyn-Geene te Landhorst. Vooral ambtenaren die niet zo vaak te maken hebben met de varkenshouderij hadden zich aangemeld voor dit leerzame bezoek. We werden zeer gastvrij ontvangen door Ineke, haar man Albert, vader Chris  en zijn vrouw Maria. Ineke de Bruyn-Geene vertelde vol trots over haar bedrijf, dat ondertussen op 4 locaties gevestigd is en 8 medewerkers in dienst heeft. De verzorging van de zeugen en de biggen, de voeding, de hygiëne, de milieumaatregelen, en nog veel meer onderwerpen kwamen al aan bod voordat de rondleiding begonnen was. De rondleiding zelf volgde het hele traject van de zeugen in de ligboxen tot de “zoekberen” die het hele proces in gang zetten. Duizenden slapende, spelende en zogende biggetjes kwamen we tegen in verschillende formaten. Het was heel interessant om zo’n varkensbedrijf weer eens van dichtbij te zien.

Los van dit spontane  bezoek gaat de gemeente op bezoek bij alle veehouderijbedrijven in de gemeente Sint Anthonis (de “keukentafelgesprekken”).  Wet- en regelgeving, maar ook een andere visie van burgers over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, klimaat, energie, etc. zorgen ervoor dat er veel gaat veranderen. Tijdens het bezoek wordt met de ondernemer gesproken over het effect van deze veranderingen op zijn bedrijf en bedrijfsvoering en hoe de ondernemer de toekomst ziet. Als de ondernemer vragen of ondersteuning wenst, dan wordt samen gekeken hoe dit ingevuld kan worden.