Eerste resultaten integrale horecacontroles Maas en Leijgraaf

Home > Inwoners > Nieuws > Eerste resultaten integrale horecacontroles Maas en Leijgraaf

Eerste resultaten integrale horecacontroles Maas en Leijgraaf

Dit item is verlopen op 31-10-2017.

Diverse overheidsdiensten hebben afgelopen vrijdag 29 september in het gebied Maas en Leijgraaf bij negentien horecagelegenheden gezamenlijke controlebezoeken uitgevoerd. Hierbij werd gecontroleerd op brandveiligheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden en het naleven van diverse andere wetten.

De bezoeken vonden plaats in opdracht van de gemeenten Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Boekel, Landerd en Uden. Ook mee werkten het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Politie, de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Kansspelautoriteit (Ksa) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa).

Eerste resultaten
Er zijn tijdens de bezoeken diverse overtredingen geconstateerd. De voorlopige uitkomst:

• 22 overtredingen tegen de brandvoorschriften (zoals geen goedgekeurde brandblusapparatuur, scheiding tussen horeca- en woongedeelte niet brandveilig, brand- en nooduitgangen geblokkeerd).
  • Acht overtredingen van de drank- en horecawet (zoals leidinggevende niet aanwezig, vergunning niet kunnen tonen, onjuiste gegevens op de vergunning).
  • Op drie locatie werd zwartwerken geconstateerd (exploitanten ontvangen hiervoor een boete). In twee gevallen waren uitkeringsgerechtigden aan het werk.
  • Op één locatie werd illegaal gokken geconstateerd met vier gokzuilen.
  • Zeven overtredingen van de bouwvergunning.
  • Zeven overtredingen van de regels rond de urenregistratie.
  • Vier overtredingen van de Wet Minimumloon.
  • Eén illegale bewoning.
  • Eén illegaal bouwwerk.
  • Eénmaal het niet naleven van het rookverbod.
  • Eénmaal niet naleving van de arbeidstijdenwet.
  • Eénmaal ontbrekende vergunning voor kansspelautomaten.
  • Tweemaal ontbreken van een terrasvergunning.
  • Eén openstaande boete.
  • En één onjuiste registratie in de Basisregistratie Personen.

Gezamenlijke aanpak
In alle acht gemeenten afzonderlijk worden vaker horecabezoeken georganiseerd, maar nog niet eerder door de acht gemeenten gezamenlijk. Door op deze manier samen te werken, kan de overheid efficiënter, effectiever en als één overheid transparant en consequent controleren en - daar waar nodig - optreden. Ook blijft met deze aanpak de ‘overlast’ van de bezoeken voor de ondernemer minimaal.