Helpt u mee om overlast van hondenpoep te beperken?

Home > Inwoners > Nieuws > Helpt u mee om overlast van hondenpoep te beperken?

Helpt u mee om overlast van hondenpoep te beperken?

hond aan lijn

Heel Nederland kent het probleem van hondenpoep en het is een van de grootste ergernissen. De gemeente Sint Anthonis is daarop geen uitzondering. Hondenpoep is niet alleen vies en onhygiënisch maar het kan ook een risico voor de gezondheid vormen. Honden die niet zijn aangelijnd kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid. Daarom geldt er een aanlijnplicht binnen de bebouwde kom.

Hondenbezitters zijn verantwoordelijk
De gemeente is van mening dat hondenpoepoverlast in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de hondenbezitters. Hoewel veel hondenbezitters hun hond(en) aanlijnen waar dit moet en uitwerpselen opruimen, zijn er ook hondenbezitters die dat niet doen.

In onze APV staan regels over het aanlijnen en het opruimen van hondenpoep. Deze regels zijn er in de eerste plaats om de kwaliteit van de openbare ruimte te bewaren, zodat mensen met en zonder honden op een prettige manier kunnen samenleven. De regels zijn er dus niet om hondenbezitters dwars te zitten. Mensen die deze regels niet naleven riskeren een bekeuring.

Opruimplicht
Binnen de bebouwde kom moeten hondenbezitters zelf de poep van hun hond opruimen. Een meerderheid van de hondenbezitters is ook van mening dat de hondenbezitter zelf de hondenpoep moet opruimen. Uit een recent onderzoek van de Koninklijke Vereniging Hondenbescherming blijkt dat bijna 80% van de hondenbezitters zich stoort aan medehondenbezitters die de poep niet opruimen.

Extra aandacht voor bijzondere locaties
Om begrijpelijke redenen vragen we rekening te houden met locaties als speelplaatsen en zandbakken. Laat uw hond liever niet in de buurt komen. Maar ook bij begraafplaatsen en sportvelden is het extra vervelend om hondenpoep aan te treffen. Houd rekening met elkaar en spreek hondenbezitters gerust aan op hun gedrag.