Lachgas heel gewoon onder jongeren.

Home > Inwoners > Nieuws > Lachgas heel gewoon onder jongeren.

Lachgas heel gewoon onder jongeren.

RSS

Maar is dat wel zo gewoon?
Voor jongeren is het gebruik van lachgas heel gewoon. Uit een panelonderzoek van de GGD Hart voor Brabant blijkt dat de helft van de 16- t/m 25-jarigen wel eens lachgas heeft gebruikt. De jongeren geven aan vooral lachgas te gebruiken thuis of bij anderen thuis (75%) of op feestjes/festivals (51%). De fijne roes, de lachbuien en de kick zijn de meest voorkomende redenen om lachgas te gebruiken. Van de gebruikende jongeren ervaart 38% negatieve bijwerkingen, hoewel de bijwerkingen niet door iedereen op dezelfde manier ervaren. "Het tintelde wel, en ik had een beetje hoofdpijn, maar dit ervaarde ik op dat moment niet als negatief."

Hoe schadelijk is het?
Lachgas zorgt voor een tekort aan zuurstof in je hersenen. Dat is schadelijk voor de ontwikkeling van je hersenen en heeft bijvoorbeeld invloed op je concentratie. Daarnaast kan het leiden tot gehoorschade en bij veelvuldig gebruik tot onvruchtbaarheid of impotentie. Afgelopen week sloegen ook de brandwondencentra alarm, omdat zij verontrustend veel verwondingen door lachgas binnen krijgen. Wil je meer weten over lachgas? Ga dan naar www.JouwGGD.nl of kijk op www.drugsinfo.nl.

Meer informatie over het panelonderzoek
De GGD vroegen haar gezondheidspanel en jongeren op sociale media naar hun mening over lachgas. Bijna 1400 jongeren tussen de 16-35 jaar vulden de vragenlijst in. Meer weten over het onderzoek? Kijk dan op www.ggdhvb.nl/onderzoek