Land van Cuijk Boert Bewust

Home > Inwoners > Nieuws > Land van Cuijk Boert Bewust

Land van Cuijk Boert Bewust

Tiende  Land van Cuijk Boert Bewust bord geopend

Woensdag 8 juli opende Land van Cuijk Boert Bewust haar tiende bedrijfsbord. Dit keer aan de Grote Baan bij akkerbouw en varkenshouderij de Zaanpeel van familie Geene in Landhorst. Gedeputeerde Elies Lemkes – Straver die de portefeuille Landbouw, Voedsel en Natuur heeft in de Gedeputeerde Staten van Provincie Brabant, opende het Boert Bewust bord.

Op de Zaanpeel, het bedrijf van Erik Geene, houdt zeugen, vleesvarkens en akkerbouw op drie locaties in Landhorst, Wanroij en Odiliapeel. Het bedrijf produceert de benodigde energie zelf via zonnepanelen en reststromen van bijvoorbeeld brood en bier worden gebruikt als varkensvoer. Geene bewerkt het land met een ecoploeg voor de beste bodemkwaliteit. Dit voorjaar heeft hij als eerste in Nederland een Joskin mesttank in gebruik genomen. Een tank met unieke innovatieve technieken om op de vierkante meter precies de meststof te geven die de bodem daar nodig heeft. De tank heeft een bandendrukwisselsysteem voor een zeer lage bodembelasting om de bodem gezond te houden.

Eigen kringloop
De Zaanpeel teelt ook kidneybonen die verwerkt worden in de Eigezwijns worst die  Geene samen met vier andere varkenshouders produceert en vermarkt. Goeie Worst bestaat uit vlees van Brabantse varkens die voornamelijk voer eten van reststromen uit de voedingsindustrie. “Wat anders wordt weggegooid vormt nu een heerlijk maaltje voor onze varkens. Dat zorgt niet alleen voor een lage CO2 footprint. Onze varkens zijn er gek op!” zegt Erik. Naast varkensvlees voegt de slager oesterzwamvoetjes toe. Dat de worst nog lekkerder maakt en zorgt voor een bewezen lagere CO2-footprint.

Picknickbank
Boert Bewust is een landelijke organisatie. Land van Cuijk is de zesde aangesloten streek en de eerste in provincie Brabant. Land van Cuijk Boert Bewust werkt aan verbinding tussen boeren en tuinders en de maatschappij in het Land van Cuijk.

Geene had een open dag willen houden maar dat is nu vanwege corona niet mogelijk. Een besloten gezelschap mocht het bord mee onthullen. Via een film wordt de onthulling en het bedrijf De Zaanpeel aan het publiek vertoond via Omroep Land van Cuijk, social media en www.landvancuijkboertbewust.nl.

Naast het bord staat een picknickbank. Leuk om even bij te komen, te genieten van het landschap en via de QR code te lezen over bedrijf De Zaanpeel. De Zaanpeel is een van de deelnemende bedrijven aan de zomeractie van Land van Cuijk Boert Bewust. Kijk voor meer info op de website.

Video

Bekijk de bedrijfsfilm en opening van de Zaanpeel op: https://youtu.be/FZDRVKvno1s