Leerlingen denken mee over toekomstvisie nieuwe gemeente

Home > Inwoners > Nieuws > Leerlingen denken mee over toekomstvisie nieuwe gemeente

Leerlingen denken mee over toekomstvisie nieuwe gemeente

RSS

Gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis gaan per 1 januari 2022 herindelen

Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, 8 juli 2019 – De toekomstvisie van de nieuwe gemeente is voor iedereen van belang. Een vraag als "Hoe zorgen we voor onze ouderen en jongeren" is daar een onderdeel van. Maar wat vinden de jongeren nu zélf? Daar kun je over nadenken, maar je kunt het ze ook vragen. In de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis zijn basisscholen bezocht om te praten over de toekomst.

De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis (CBA) gaan per 1 januari 2022 herindelen tot één nieuwe, trotse gemeente. "We nemen het beste van alle dorpen mee. En niemand is daarbij een betere gesprekspartner dan de inwoners zelf", aldus burgemeester Sijbers, tevens portefeuillehouder van het visietraject binnen het herindelingsproces.

Basisscholen
Waar eerder in alle 25 dorpen binnen de drie gemeenten bijeenkomsten georganiseerd zijn, werd nu een bezoek gebracht aan basisscholen binnen de drie gemeenten. "De jeugd heeft een belangrijke rol voor de toekomst", voegt burgemeester Sijbers toe. "De onderwerpen die tijdens de 25 bijeenkomsten besproken zijn, hebben we ook met de leerlingen besproken. We hebben veel vertrouwen in de jeugd en uit de gesprekken kwam ook hier waardevolle input, die we meenemen in het proces om de visie voor de nieuwe gemeente te formuleren."

Basisschool De Nienekes (Cuijk), St. Antonius (Maashees) en Leander (Sint Anthonis) werden bezocht. Thema’s als cultuur, duurzaamheid, economie, wonen, zorg, sport en onderwijs kwamen aan bod. Ook de rolverdeling tussen de gemeenschap en de gemeente werd besproken. "Het was een waardevolle toevoeging om ook met de leerlingen in gesprek te gaan en het is prachtig om telkens weer te zien hoe betrokken de jongeren in de drie gemeenten zijn", aldus burgemeester Sijbers.

Naast ideeën die de kinderen hebben over sport (in het dorp blijven sporten, maar ook de verbinding opzoeken en leren van elkaar) of onderwijs (meer creatieve vakken, leren leuker maken door interactieve methode, meer buiten leren, meer bewegen) weten ze ook zeker inspiratie te geven. Zo wordt duurzaamheid als vanzelfsprekend gezien en kijken ze met een kritisch oog naar de economische mogelijkheden voor de nieuwe gemeente. Ook de behoefte aan voldoende werk werd uitgesproken, waarbij de verbinding tussen de dorpen een belangrijk aandachtspunt is, volgens de kinderen. Om de leerlingen te bedanken voor hun inzet tijdens dit mooie zomerweer werden zij getrakteerd op ijsjes.

Bestuurders en ondernemers
Ook zijn onlangs bestuurders en ondernemers uit diverse branches uitgenodigd voor een bijeenkomst in de Schouwburg Cuijk. Zij gaven vanuit hun professioneel perspectief aan wat prioriteit heeft voor de toekomstvisie van de nieuwe gemeente. "Je ziet dat er nieuwe dingen ontstaan wanneer er vanuit verschillende specialisaties gesprekken gevoerd worden", aldus burgemeester Sijbers. "Fijn dat zo veel verschillende mensen hun mening hebben willen geven!" Alle input wordt meegenomen in het proces om te komen tot de visie van de nieuwe gemeente.

Bedenk een naam voor jouw nieuwe gemeente!
Tot en met 4 augustus kunnen alle inwoners van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis een naamsuggestie indienen voor de nieuwe gemeente. "We zien dagelijks nieuwe naamsuggesties binnenstromen, inmiddels al meer dan 100. Daar zitten erg creatieve namen tussen. Maar ook hier is het aan de gemeenschap: na 4 augustus zal de naamgevingscommissie uit alle inzendingen drie namen selecteren en dan mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriet! Een vraag om je op weg te helpen: Waar wil jij straks thuiskomen? Laat het ons weten via www.samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl of via het formulier dat klaarligt in het gemeentehuis."