Ontvang ook subsidie voor het afkoppelen van uw regenpijp

Home > Inwoners > Nieuws > Ontvang ook subsidie voor het afkoppelen van uw regenpijp

Ontvang ook subsidie voor het afkoppelen van uw regenpijp

tekening huisje met regenton

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. Dit heeft vaak grote en vervelende gevolgen en wateroverlast is er daar één van. Daarom is de gemeente Sint Anthonis in 2020 gestart met een subsidie die u kunt krijgen als u uw regenpijp afkoppelt van het riool. Al flink wat inwoners koppelden met subsidie hun regenpijpen af. De subsidie kan nog steeds worden aangevraagd, dus maak daar vooral gebruik van. Zo helpt u met het klimaatbestendig maken van uw woonomgeving.

Minder sproeien én minder straten die blank staan

Als u uw regenpijp afkoppelt, komt er minder schoon regenwater van verhard oppervlak in het riool terecht. Het regenwater dat eerst in het riool terecht kwam, leidt u naar uw tuin waar het in de grond zakt. U hoeft daardoor minder te sproeien. En u ontlast het rioolstelsel bij forse regenbuien. Het goede gevolg is dat de straten minder snel blank komen te staan. Ook voorkomt u dat water wat al schoon is, naar de zuivering gaat.

Goed bezig aan de Lindenlaan in Wanroij

In het kader van een buurtinitiatief is een deel van de Lindenlaan in Wanroij duurzaam ingericht door meer groen aan te brengen. Ook het regenwater wordt opgevangen in wadi’s en niet meer naar het riool afgevoerd. Zo wordt verdroging zoveel mogelijk voorkomen. Bewoner Lindenlaan: “Als een van de voorttrekkers van dit plan kon ik niet achterblijven. De tuin moest op de schop en dat gaf aanleiding om ook het regenwater af te koppelen. Door gebruik te maken van de subsidie van de gemeente heeft het afkoppelen op wat werk na niets gekost.”

Ook basisschool De Zonnewijzer in Westerbeek doet mee

De Zonnewijzer krijgt deze zomer een groen én blauw schoolplein. Het wordt ook blauw genoemd omdat de ontwerpers Kees de Bruijn en Carla Rovers het afkoppelen van regenpijpen meteen in het ontwerp van het nieuwe schoolplein meenamen. Kees: “Door het afkoppelen van de 14 regenpijpen en het infiltratiesysteem hoeft het groen op het schoolplein veel minder besproeid te worden. Ook wordt het riool niet onnodig belast. Eén regenpijp wordt aangesloten op een grote regenton met een kraan, zodat kinderen zelf water kunnen tappen en ook via speciale tegels met watergootjes met water kunnen spelen’.  Zo leren de kinderen spelenderwijs in de praktijk hoe je bewust met regenwater omgaat. Via de speciale tegels loopt het water naar het groen op het plein.” Dit werd mede mogelijk door de afkoppelsubsidie van de gemeente.

Hoe pakt u uw subsidieaanvraag aan

De gemeente subsidieert veel manieren waarop u uw regenwater kunt afkoppelen en opvangen. Zet bijvoorbeeld met subsidie een regenton neer, maak een boven- of ondergrondse wateropvang of leg waterdoorlatende bestrating in uw tuin. Daarnaast kunnen inwoners en bedrijven ook subsidie aanvragen voor eigen innovatieve oplossingen om regenwater af te koppelen en op het eigen perceel vast te houden.

U kunt tot € 2.400 subsidie ontvangen

De hoogte van uw subsidie is onder meer afhankelijk van het aantal vierkante meters verhard oppervlak waar u water van opvangt. Dat oppervlak meet u horizontaal en is minimaal 10 m2 en maximaal 400 m2. Via een aanvraagformulier op de site kunt u gemakkelijk uw afkoppelplan indienen.

Hulp nodig? Neem contact op!

Wilt u aan de slag met het afkoppelen van uw regenpijp? En kunt u wel wat hulp bij uw plan of subsidieaanvraag gebruiken? Neem dan vooral contact op, dan kunt u advies krijgen over de mogelijkheden, welk subsidiebedrag daarbij hoort en hoe u de aanvraag indient. Kijk voor meer informatie op www.sintanthonis.nl/afkoppelen of stuur een email naar afkoppelen@sintanthonis.nl