Vrijwilligers gezocht in het Land van Cuijk!

Home > Inwoners > Nieuws > Vrijwilligers gezocht in het Land van Cuijk!

Vrijwilligers gezocht in het Land van Cuijk!

RSS

Blink - ook actief in het Land van Cuijk - is een organisatie die onbetaalde zorg levert door vrijwilligers en stagiair(e)s in te zetten bij mensen met een beperking. Hierdoor kan deze groep meedoen in de samenleving. Doel is ook de taak van de zwaarbelaste mantelzorgers te verlichten, waardoor zij even tijd hebben voor zichzelf.

Vrijwilligerswerk doe je met je hart. Voor een dag met een glimlach, voor een uurtje zon of een warme hand. Om de maatschappij iets terug te geven voor je eigen goede jaren als werkende. Misschien als welkome afwisseling in een druk bestaan… of wat dacht je van een flinke boost voor je studie? Vrijwilligerswerk doe je dus niet alleen voor de ander, maar verrijkt ook je eigen leven. Het geeft veel voldoening om iemand te kunnen helpen en levert vaak hele mooie vriendschappen op.

Een illustrerend voorbeeld is onderstaand verhaal. Wie na het lezen hiervan denkt: “Ik zou ook best iets willen doen”: Blink is altijd op zoek naar vrijwilligers! De hulpvragen variëren van een kopje koffie thuis tot een dagje weg. Eén keer per week of één keer per maand, alle hulp is welkom! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of neem eens een kijkje op onze website: 088-7540400 | info@blinkuit.nl | www.blinkuit.nl

Lees ook onderstaand verhaal van Marion en Juliette uit Cuijk:Samen praten zonder woorden

“Ze is altijd vrolijk en vrij”

Marion Lentjes uit Cuijk is 58 jaar en kreeg 27 jaar geleden een tumor achter haar linkeroog, waarmee ze nu niets meer kan zien. Na een herseninfarct in 1991 raakte ze eenzijdig verlamd en kon niet meer praten. Dat weerhoudt haar er niet van om vrolijk door het leven te gaan. Zeker als ze op pad gaat met vrijwilligster Juliette Pouels.

Praten met iemand die niet kan praten: het is niet gemakkelijk. Maar Marion begrijpt alles en wie haar heel goed kent verstaat haar eigen klanken en lichaamstaal. Dat is ook de reden dat haar man Leo bij het gesprek aanwezig is: “Haar mimiek maakt veel duidelijk en doorgaans weet ik wat ze bedoelt. Ingewikkelder is het als het over gevoelens gaat.” Hoewel Marion opgewekt door het leven gaat, vindt ze sommige situaties moeilijk. Ze maakt namelijk gemakkelijk contact met anderen, maar als deze haar een vraag stellen en zij niet het antwoord kan geven, haken ze af. Wekelijks krijgt ze ondersteunende hulp en tweemaal per week gaat Marion naar de dagbesteding in Grave, waar ze schildert, wandkleden maakt en kleit. Dat ze talent heeft is duidelijk: er hangen bij haar thuis hele mooie schilderijen. Verder zingt ze graag: neuriënd met zelf verzonnen melodietjes.

Op stap
Marion trekt er graag op uit. Deed ze dat eerst met haar man Leo, dat wordt steeds moeilijker omdat hij een progressieve auto-immuunziekte heeft. Via een begeleidster van Pluryn kaartte ze bij Blink aan dat ze hier iemand voor zocht. “Mijn man was vrijwilliger bij Blink”, vertelt de eveneens in Cuijk wonende Juliette Pouels, “ook in onze vorige woonplaats deed ik veel vrijwilligerswerk.” De vacature van Marion was er al een tijdje, maar toen Juliette deze zag, trok die haar meteen aan. “Het kennismakingsgesprek verliep helemaal goed”, vertelt ze, “ik vond haar direct aardig.” Omgekeerd was dit ook zo: Marion beaamt het enthousiast. Twee uur in de week – op maandagochtend – gaan ze samen op stap. Ontbijten bij Intratuin, naar een museum of heerlijk naar een natuurgebied als de Kraaijenbergse Plassen of de Hatertse Vennen. Soms lopen ze gewoon samen te zingen en te dansen.

Betekenis
Op de vraag wat ze voor elkaar betekenen, antwoordt Juliette dat ze het geweldig vindt om met zo’n vrolijk mens om te gaan. “Ik kijk er iedere week naar uit”, vertelt ze, “echt, ik ga nooit met tegenzin naar haar toe. Volgens mij hebben we hetzelfde gevoel van vrijheid. Bij haar kan ik helemaal mezelf zijn. Ik vind haar ook helemaal niet zielig en heb er altijd heel veel voldoening van. Ze is een vriendin van me.” Terwijl ze dit vertelt zit Marion te stralen en maakt ze duidelijk dat zij er ook zo over denkt: ze geeft een kushandje richting haar vrijwilligster. “Vrijwilligerswerk is niet alleen fijn voor de hulpvrager”, stelt Leo, “ook voor het maatje kan het heel erg leuk zijn. Je doet het niet alleen voor die ander, maar ook een beetje voor jezelf.” En daar heeft hij helemaal gelijk in.