Kosten die men heeft bij het bewonen van een woning

Home > Inwoners > Producten en Diensten Overzicht

Kosten die men heeft bij het bewonen van een woning

Kies een beginletter voor een overzicht van producten die beginnen met de letter:

Producten waar de gemeente u mee kan helpen

• Onroerendezaakbelasting (OZB)
    • U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB) als u eigenaar bent van een onroerende zaak, bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand.

U hoeft geen OZB te betalen als u een woning huurt. U betaalt wel OZB als u een bedrijfspand huurt.

• Baatbelasting
    • U betaalt mee aan nieuwe of betere voorzieningen in de gemeente. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een riool in het buitengebied of voorzieningen bij winkels.

Hebt u een woning of een bedrijf in een gebied waar betere voorzieningen komen? Dan krijgt u een aanslag baatbelasting.

• Forensenbelasting
    • Heeft u een tweede woning in een andere gemeente dan uw woonplaats? Of beschikt u over een stacaravan? Als u deze meer dan 90 dagen per jaar voor uzelf beschikbaar houdt, bent u mogelijk forensenbelasting verschuldigd. U moet forensenbelasting betalen omdat u baat heeft bij de voorzieningen van de desbetreffende gemeente.

Gemeente Sint Anthonis heft géén forensenbelasting.

• Afvalstoffenheffing
    • U betaalt mee aan de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. U krijgt hiervoor een aanslag afvalstoffenheffing. U bent verplicht om deze afvalstoffenheffing te betalen, ook als u uw afval nooit meegeeft.

• Hondenbelasting
    • U betaalt hondenbelasting als u een hond hebt. Meld uw hond aan bij de gemeente. U krijgt dan één keer per jaar een aanslag hondenbelasting.

Gemeente Sint Anthonis heft géén hondenbelasting.

• Rioolheffing
    • U betaalt mee aan de aanleg en het onderhoud van het riool in de gemeente. U krijgt een aanslag rioolheffing als u een woning of bedrijfspand hebt in de gemeente. Ook als uw woning of bedrijfspand niet aangesloten is op de riolering (dit komt weinig voor).

De gemeente stuurt de aanslag rioolheffing aan de eigenaar en/of gebruiker van een woning of bedrijfspand.

Onder de riolering wordt mede verstaan sloten en openbaar water

U kunt Verordening rioolheffing 2018 online bekijken..