Verbouwen of kleine aanpassing van pand of bouwwerk

Home > Inwoners > Producten en Diensten Overzicht

Verbouwen of kleine aanpassing van pand of bouwwerk

Kies een beginletter voor een overzicht van producten die beginnen met de letter:

Producten waar de gemeente u mee kan helpen

• Bouwwerk, gereedmelding
    • In een omgevingsvergunning voor bouwen staan regels waaraan u zich moet houden. Als u klaar bent met de werkzaamheden, dan meldt u dit bij de gemeente. De gemeente bekijkt dan of u gebouwd hebt volgens de regels in de vergunning.

Als u volgens de regels gebouwd hebt, dan mag u het bouwwerk gaan gebruiken.

• Antenne of schotelantenne plaatsen
    • Als u een antenne of schotelantenne wilt plaatsen, hebt u in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Check via Omgevingsloket online of dit voor u geldt.

• Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
    • Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente.

Check via Omgevingsloket online of u een vergunning moet aanvragen.

Geen vergunning nodig

Voor normaal onderhoud en werkzaamheden die het monument niet veranderen, hebt u geen vergunning nodig. Bekijk voor meer informatie de brochure Vergunningvrij van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

• Grond, bagger en bouwstoffen gebruiken
    • Alleen bedrijven moeten melden dat zij bouwmaterialen gaan gebruiken. U moet in ieder geval melden waar de materialen vandaan komen en hoe u bouwafval afvoert. Ook het opnieuw gebruiken van sloopmateriaal moet u melden.

Als u gaat bouwen of verbouwen moet u zorgen dat de bouwmaterialen die gebruikt gaan worden, zoals grond, baggerspecie en bouwstoffen, van goede kwaliteit zijn. Denk bij bouwstoffen aan:

• beton;
      • asfalt;
      • dakpannen;
      • bakstenen.

In het Besluit bodemkwaliteit staat welke bouwmaterialen u moet melden.

• Afval, grofvuil
    • Op de website www.afvalaanbieden.nl vindt u alle informatie over huis-aan-huis inzameling, afvalsoorten, inzameldagen, milieustraten en het aanvragen van een kliko/afvalcontainer. Ook vindt u op deze site de juiste contactgegevens voor uw vragen over de afvalinzameling. De uitvoering van de afvalinzameling en -verwerking in het Land van Cuijk ligt bij de Omgevingsdienst Brabant Noord.

Hier gaat u direct naar de informatie over de inzameling van grof huisafval en grof tuinafval.

• Omgevingsvergunning
    • Voor bepaalde werkzaamheden hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen of een boom wilt kappen.

Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit doet u met behulp van de "vergunningcheck". De gemeente kan hier op onderdelen vanaf wijken. het geeft dus een eerste indicatie. Wanneer u meer zekerheid wilt, kunt u contact opnemen met de gemeente en toelichting vragen.
      Wanneer u een volledige vergunningcheck wilt laten doen en deze ook per post wilt ontvangen kan dat ook. U betaald dan 75 euro.

U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen. In bepaalde gevallen mag u bouwen zonder een vergunning aan te vragen. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een bijgebouw op het achtererf.

Zie ook Flitsomgevingsvergunning (alleen voor nieuwe grondgebonden woningen)

• Monument, subsidie
    • Voor onderhoud of restauratie van uw monument kunt u subsidie aanvragen. Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument, dan kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente.

Als eigenaar van een rijksmonument kunt u subsidie aanvragen voor het noodzakelijke onderhoud aan het monument. Deze subsidie is 6 jaar lang geldig. U vraagt de subsidie aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.