Petra en Willy Baltussen boeren bewust

Home > Inwoners > Transitie Buitengebied > Petra en Willy Baltussen boeren bewust

Petra en Willy Baltussen boeren bewust

“Boerenbedrijven zijn tegenwoordig veel groter dan vroeger. Dat betekent niet dat de dieren ’t toen beter hadden. Veel mensen dénken echter van wel. We zetten dit beeld graag recht door te laten zien hoe wij met onze koeien omgaan,” aldus Willy en Petra Baltussen, melkveehouders in Landhorst. Het echtpaar is één van de eerste deelnemers van Land van Cuijk Boert Bewust, een initiatief dat werkt aan betere verbindingen tussen boeren en burgers.

Boeren die zich bij dit landelijke initiatief hebben aangesloten, stellen hun bedrijf op allerlei manieren open voor burgers. Ze organiseren bijvoorbeeld open dagen, zijn actief op sociale media, ontvangen schoolklassen en bieden ouderen een dagje uit op hun bedrijf. Zo ook Willy en Petra Baltussen van de Velderhoeve. “Veel mensen denken dat vroeger alles beter was en dat de landbouwhuisdieren het toen fijner hadden dan op de grootschalige bedrijven van tegenwoordig. Terwijl koeien vroeger vaak de hele dag aan de ketting stonden en er veel meer pesticiden werden gebruikt. Vergelijk dat maar eens met onze koeien die onbeperkte weidegang hebben en naar buiten kunnen en worden gemolken wanneer ze dat willen.”

Reacties

Het echtpaar doet niet mee aan Boert Bewust voor het geld, maar puur om dit verhaal te vertellen, hun verhaal. “We hebben geen producten of accommodaties die we zo kunnen verkopen. Nee, willen laten zien hoe het boerenleven van nu eruit ziet en de dialoog hierover aangaan. We vinden ‘t dan ook geweldig als mensen hun waardering uitspreken of, na hun bezoek, reacties en ideeën achterlaten op het grote gastenbord.”

Eerlijk

Willy zit samen met vijf boeren in het kernteam van Land van Cuijk Boert Bewust. Zo komt hij nog eens op een andere boerderij. Daar is normaal nauwelijks tijd voor. “Toen zijn ook bij míj de ogen wel eens open gegaan. Want als ik heel eerlijk ben had ik van te voren niet zo’n positief beeld van bijvoorbeeld de varkenssector. Maar dat is wel anders nu ik heb gezien met welk vakmanschap en ondernemerschap zo’n boer zijn bedrijf runt.”

QR-code

Op zaterdag 6 april 2019 onthulde de toen 90-jarige vader van Willy, Jan Baltussen, het bedrijfsbord van Land van Cuijk Boert Bewust op het bedrijf aan de Hanekampseweg. Op het bord staat een QR-code. Als mensen de code scannen met hun telefoon, komen ze op de website van Boert Bewust. Die dag mochten de 90 koeien voor het eerst weer naar buiten. Het evenement trok veel bekijks en markeerde de oprichting van de Boert Bewust-afdeling in Land van Cuijk.

Facebook

Het afgelopen jaar heeft Petra veel aandacht besteed aan de oprichting en het bijhouden van een Facebookpagina over het bedrijf. “Hiervoor maak ik elke week wel een video, bijvoorbeeld over de natuur op ons bedrijf of over wat we allemaal meemaken met de koeien. Ik monteer deze video’s zelf en zet er muziek onder. Dat kost stiekem veel tijd, terwijl ik liever bezig ben in de natuur. Maar ik vind het belangrijk om ons verhaal ook op deze manier te vertellen.”

Aanwaaien

De vader en moeder van twee uitgevlogen zonen ontvingen al kleine groepen ouderen op hun bedrijf, inclusief een lunch, rondleiding en zelfs een muzikaal optreden. Verder waren ze de afgelopen jaren aanwezig bij evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse en het Pluk en Oogstfeest in Mill. In de toekomst willen ze schoolklassen ontvangen en meedoen met het initiatief Adopteer een koe. Willy: “Daarnaast zijn mensen van harte welkom om te komen aanwaaien wanneer ze dat willen!”

Koken op de boerderij

Er is verder het plan om samen met Martien Bos, chefkok van het Smaakcentrum in Cuijk, te gaan koken op de boerderij. “Met een mobiele keuken en onze producten. Dat willen we doen voor kinderen. Zodat zij leren en ervaren waar hun voedsel vandaan komt. Hetzelfde hebben we al eens gedaan voor een wijk in Cuijk waar veel mensen wonen die ‘t niet breed hebben.”

Natuur

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, doet Petra ook nog aan agrarisch natuurbeheer. “We hebben een poel aangelegd, vogelheggen geplant, nestkasten opgehangen voor o.a. de torenvalk en bij de poel hangen zwaluwdraden. Verder hebben we net 14 bomen geplant en een bloemenrand ingezaaid langs de openbare weg.”

Tijd

Waar halen ze de tijd vandaan, vraag je je af. Willy: “We hebben onze zaakjes goed voor elkaar, hoeven niet meer te groeien, dan kan het. Bovendien zijn we niet anders gewend dan hard werken. Mensen met wie we op vakantie zijn geweest merkten dat ook al eens op: wij staan vanaf 7:00 ’s ochtends AAN en hebben er vaak al een heel programma opzitten als zij net hun bed uitkomen.”

Boert Bewust

Het Boert Bewust- initiatief begon in 2014 in de Gelderse Vallei, en waaierde daarna uit naar de regio’s Kromme Rijn, Salland, Vechtdal, Rijk van Nijmegen/Land van Maas en IJsseldelta. In Land van Cuijk doen 20 ondernemers mee, variërend van pluimvee- en varkenshouders tot akkerbouwers, sommige zonder en anderen met een camping of andere accommodatie. De doelstelling van de stichting Boert Bewust is dat er in 2020 minstens 8 streken draaien met in totaal 500 deelnemers. Een leuk filmpje over een andere ondernemer van Land van Cuijk Boert Bewust zie je hier.

Handvat

Boert Bewust zorgt dat boeren zichtbaar worden, opgeleid worden om te acteren in de samenleving, geeft hen een handvat om hun verhaal te vertellen en zorgt door middel van activiteiten voor meer betrokkenheid met de samenleving. Niet iedereen kan zomaar meedoen aan Boert Bewust. De boeren moeten meer doen aan bijvoorbeeld klimaat, energie en diergezondheid dan volgens de wet verplicht is. De scores worden iedere drie jaar opnieuw bekeken. Zo blijven deelnemers zich ontwikkelen.