Oploo

Oploo

oploo

Aantal inwoners: 1.835 (1-1-2019)

Oploo vormde een eigen Heerlijkheid, leenroerig aan het Land van Cuijk en daterend uit het einde van de 14e eeuw. Men beschikte over een eigen halsrecht, maar was uiteindelijk toch gebonden aan het Land van Cuijk. Telgen van het geslacht Steenhuijs voerden in de 17e en 18e eeuw het bewind over deze heerlijkheid van een paar honderd inwoners. Bij tijd en wijle resideerden zij in het Oploose kasteeltje, in de 18e eeuw ‘Het Jufferen’ genaamd. Kort voor de Franse Tijd werd dit gesloopt, nadat de Heerlijkheid in 1778 verkocht was aan het Huis van Oranje.
Nog herinneren de kasteelgracht en enkele straat- en huizennamen aan deze periode van zelfstandigheid. De contouren van het kasteeltje zijn door middel van hagen in het centrum van Oploo aangegeven. Drie vrouwenfiguren van keramiek beelden Lucretia, Genoveva en Amalia uit, de laatste bewoners van ‘Het Jufferen’. De beelden zijn van keramiek gemaakt door Marleen van de Steeg, een plaatselijk beeldhouwer.

Oploo herkent u aan de prachtige watermolen ‘D’n Olliemeulen’ met recht daartegenover de standerdmolen ‘De Korenbloem’. Een mooi en historisch Brabants dorp met een schitterende kern. Het actieve Sint Matthiasgilde vierde in 2002 het 350 jarig bestaansjubileum. Het gilde is gehuisvest in de watermolen.
In een bosrijke omgeving even buiten het dorp ligt Instituut Bronlaak (een leef- en woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap). Op het terrein is onder andere een winkel waar u biologisch geteelde producten en leuke geschenken kunt kopen. De producten in deze winkel zijn door de bewoners in diverse ateliers gemaakt.

Een wel zeer markante figuur uit de geschiedenis van Oploo is Toontje van den Els. Een bronzen kunstwerk is als herinnering aan "Tontje d’n dwerg" onthuld vlakbij de watermolen.