Wanroij

Wanroij

kerk

Aantal inwoners: 2.806 (1-1-2019)

De nederzetting Wanroij is waarschijnlijk ontstaan rond de 12e of 13e eeuw. De naam Wanrode komt voor de eerste maal voor in een akte van het Graafse gasthuis van 1317. De eerste pioniers trokken in deze tijd naar een plek in het westen van het Land van Cuijk. Dit ‘wan’ (woest of slecht gebied) en ‘rode’ (gebaande weg of rechtsgebied) zijn samengevoegd tot de plaatsnaam Wanroij.

In het buitengebied van het dorp Wanroij, nabij de Staatsbossen, bevindt zich een groot recreatiecentrum. Dit centrum heet ‘De Bergen’ en trekt jaarlijks ongeveer honderdduizend recreanten, wat leidt tot een druk en gezellig samenzijn van bewoners en toeristen. Na de drukke zomer keert de rust weer terug in dit zo gezellige Brabantse dorp aan de rand van de Peel. In 1997 kwam een grote ruiterhal gereed nabij recreatiecentrum De Bergen. Deze hal van de NKB is van bovenregionale betekenis en herbergt jaarlijks vele paarden, ruiters en bezoekers.

Even buiten de bebouwde kom ziet u al van verre de standerdmolen ‘De Hamse Molen’, gelegen aan de Molenstraat. Deze molen kan in overleg met de molenaar, Jan Selten (tel. 0485 45 25 87), worden bezocht, maar draaien de wieken dan kunt u zonder afspraak terecht.

Op het dorpsplein achter de kerk van Wanroij kunt u een bezoek brengen aan de natuurtuin ‘Corneliushof’. Bij de ingang van deze tuin staat een geheel gerenoveerde dorpspomp. Rechts daarvan ziet u een waterpartij met drie bronzen vrouwenfiguren van de hand van kunstenaar Karel Zijlstra. Op de plaats van de pomp en het kunstwerk werd in vroegere tijden de was gebleekt en gewassen en ontmoetten vrouwen elkaar.